top of page
12.PNG

REKONSTRUKCIJA
HOTELA

CAROLINA

12.jpg

„DOBRA KONFEKCIJA“

Piše Dinka Pavelić

Kako se danas nadovezati na nešto što smo nekad smatrali najboljim standardom u turističkoj arhitekturi?


Sedamdesetih godina 20. stoljeća, arhitekt Bregovac položio je temelje onoga što doživljavamo kao tipičan jadranski hotel, s ponavljajućom spavaćom jedinicom, koja ga strukturalistički gradi, uvlačenjem i izvlačenjem volumena, poput metabolističke nakupine kubusa/ćelija Moshea Safdieja ili Kisha Kurokawe. Jedan od tih prepoznatljivih hotela nalazi se na jednoj od najljepših mogućih lokacija: na rubu (pra)šume Dundo na otoku Rabu, u području Suha Punta. Efekt tog hotela u prostoru može se usporediti s onim zgrade Opere u Manausu iz filma “Fitzcarraldo”: izvan je okolnog mjerila i stoji s njim u snažnom kontrastu.


Autori su pristupili adaptaciji i modernizaciji ovog objekta postherojske moderne, ne negirajući njegove glavne karakteristike (imali smo loš primjer adaptacije također Bregovčeva/Filipčićeva Borika Zadar u ovom tipu hotela, pokušajem interpoliranja stila Bali u njegov interijer, pri čemu je sve sa svim bilo u kontradikciji i međusobnoj negaciji), nego decentno i sa sviješću o efemernosti arhitektonskih interijera i prolaznosti stilova.

Ovu verziju osvježavanja hotelskog interijera, bez većeg zadiranja u strukturu soba i konstrukciju, učinili su s nekoliko suptilnih gesti: odabirom uglavnom sivoplave palete boja i posvećivanjem posebne pažnje izgledu i rasvjeti atrija, koji je još jedna važna karakteristika ove Bregovčeve tzv. strukturalističko atrijske tipologije. U tom hibridu ne postoje beskonačni i mračni hodnici u kojima se gubite već vam je sve jasno samim ulaskom u hotel. Atrij je najsvjetlije mjesto u hotelu. I u takve atrije/lobbyje, autori interveniraju rasvjetom-instalacijom s desetinama visilica na dugim nitima, koje dodatno privlače poglede u vis, naglašavajući lateralno svjetlo.


Osuvremenjavanje restorana, prostora blagovanja, bazena i samih soba, provedeno je dosljedno, u istoj temi, a pri izboru namještaja kombinirala se klasika i pomodnost, što je upravo onaj miks koji ovaj hotel čini tržišno uspješnim. Naime, proglašen je jednim od najboljih hotela u Europi njemačkog turističkog operatora TUI. Njegova modernistička substruktura ostaje neokrnjena, spremna za prihvat gostiju 21. stoljeća koji su željni nostalgije i pomalo umorni od previše suvremenosti. "Dobra konfekcija" dobitna je odjevna kombinacija za barem sljedećih deset sezona.

vizuali / visuals

nacrti/floor plans

bottom of page