top of page
07.PNG

AMERICAN UNIVERSITY
OF SHARJAH

07.jpg

ISKUSTVO
BLISKOG ISTOKA

Piše Marin Račić

 

Raznolikost mjerila, složenost zadataka te prilagodba radu u drugoj kulturi prema stranim standardima i na stranom jeziku bio nam je jedan od najvećih izazova u profesionalnoj karijeri. Imali smo čast biti glavni “design consultancy” Američkog sveučilišta u Sharjahu (American University of Sharjah, skraćeno AUS). Projekte koje smo odradili kreću se od interijera samo jedne prostorije pa do obuhvata nove zone stanovanja unutar kampusa.


Projekt proširenja kampusa stambeno-poslovnom zonom obuhvatio je stambeno-poslovnu zgradu (poslovni prostori u prizemlju, stanovi za predavače na gornjim etažama), kuće u nizu za profesore te samostojeće vile za dekane. Stambeno-poslovna zgrada formirana je s poslovnim sadržajima u prizemlju (šoping-centar i uredi), a gornje etaže kao niz “kuća” raznih etaža koje postavom formiraju dva atrija. Atriji su tako organizirani da “kuće” čine prirodni hlad te sadrže javne prostore poput dječjih igrališta, parka i sl.


Rekonstrukcija studentskog centra bio je izazov i mjerilom (oko 4000 m² interijera) i spajanjem suvremenog oblikovanja (većina studenata su stranci, zapadnjaci) s mašrabijama, tradicionalnim ukrasima. Dvije naizgled nespojive oblikovne karakteristike ujedinili smo dizajniranjem spuštenih stropova i epoksidnih podova uzorkom kao na matičnoj ploči računala.

“Boardroom” je soba za sastanke koja se koristi samo tri puta godišnje i u njoj zasjeda upravni odbor sveučilišta te je osnovni zahtjev bio luksuz. Prvi put u karijeri susreli smo se s pojmom propisanog minimalnog budžeta u projektiranju.


Glavni auditorij sveučilišta karakterističan je po tome što se u njemu održavaju sve bitne ceremonije u sveučilišnom životu: od dodjele diploma pa do predavanja koje održi predsjednik SAD-a. Tu smo se prvi put susreli s korištenjem tehnologije 3D skeniranja putem “point clouda” (oblaka točaka) te smo projekt izrađivali na gotovo savršenoj snimci postojećeg stanja. Uopće nije bilo potrebe da osobno odemo na lokaciju napraviti izmjeru i snimanje.


Bio je to velik izazov i učenje. U prvom redu je izuzetno zanimljivo bilo naučiti raditi po američkim standardima. Imali smo tu sreću da su nam se projekti izvodili tako da je razina koordinacije bila na veoma visokoj razini. Zapravo je glavna kvaliteta koju nosimo iz tog razdoblja to što smo se naučili nositi s izazovima strukovne odgovornosti, koje kao arhitekti u Hrvatskoj u većini slučajeva ne susrećemo na sličan način u smislu kontrole kvalitete itd. Svima nama također je izuzetno bitno iskustvo učenja projektiranja u nekom drugom mjerilu za neke potpuno drugačije obrasce življenja (npr. pojam “pokazne” i “prave” kuhinje, potpuno paralelni svijet obiteljskog življenja koji ima dvostrukost uporabe u smislu preklapanja kretanja žitelja i posluge).

vizuali/visuals

nacrti/floor plans

bottom of page