top of page
02.PNG

KUTINA

02.jpg

Foto: Robert Leš

INJEKCIJA
URBANOSTI

 

Piše Dinka Pavelić

S novim trendom da mali gradovi postaju sve popularniji za život zbog dislokacije poslova iz ureda - gradić poput Kutine našao je svoju šansu pružajući mnoštvo prednosti: mir, više vremena za obitelj, slobodne aktivnosti, lijepu i ugodnu okolicu i jeftinije kvalitetno stanovanje.


Prateći ta kretanja, lokalni je poduzetnik, dugogodišnji vlasnik pekarstva, angažirao ured MR 2 za projekt gradnje stambeno-poslovne dvokatnice na uglu Kolodvorske i Ulice kralja Petra Krešimira IV.

Autori ne rade tipičnu uglovnicu: volumen je projektiran kao solid koji bi samostalno mogao stajati bilo gdje. Na prvi pogled izgleda kao da je riječ o prizemnici s velikim potkrovljem, obučenom u aluminijski lim: tako autori odgovaraju na kontekst, visinom minimalno odskačući od okolnih obiteljskih kuća. Krov koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, tako da su spojevi u nepravilnom ritmu element artikulacije pročelja, kao i loggie koje su projektirane s “nasumičnim” pomakom.

 

Tlocrtno, građevina je organizirana oko dva stubišta s po četiri stana. Dva stana su uglovna,jedan manji je jednostran, a onaj središnjom pozicijom unutar zgrade, dvostrano orijentirani i s čak dvije loggie. Identična organizacija simetrično je ponovljena oko drugog stubišta. Glavni “highlight” većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na loggie, koje se mogu koristiti kao blagovanja čitavo ljeto. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju.

Prizemlje je nešto više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, razdijeljeno pravilnim ritmom dovratnika, što mu daje dostojanstvo javnog prostora. MR 2 su projektirali i interijer pekarnice/caffe bara u prizemlju. Zbog prilične funkcionalne heterogenosti projektnog zadatka, a u istom interijeru, odabrani arhitektonsko-interijerski koncept jest stvoriti novi urbani prolaz, interijersku ulicu, i to kolažiranjem šest različitih interijerskih izričaja, ovisno o namjeni svakog pojedinog elementa kolaža. Na ovaj način svaka utilitarna cjelina postaje oblikovno nebitna kao zasebna jedinica, a njihova pojavna kvaliteta sadržana je u ideji prostornog, raznolikog kolaža koji tvori likovnu cjelinu.


Interijerski koncept ostvaren je nizanjem šest namjenskih prostornih segmenata jednake širine, a koji su različito tretirani u materijalu, kao i u samom dizajnu. Odabrani izričaj za svaku pojedinu funkcionalnu cjelinu dječje je naivan u svom arhetipu: pizzerija je u opeci, pekarnica u drvu, a prostor slastičarnice svijetao… poput urezanog dječjeg sjećanja autora pri posjetama Trstu u osamdesetim godinama.


Element koji povezuje kolaž u arhitektonsku cjelinu je “wireframe” od čeličnih cijevi savijenih u prostorni niz. One oblikuju dojam križnog svoda u ideji urbaniteta ulice. Kolažiranje u oblikovanju postaje i alatom orijentacije konzumenta u prostoru. Ovakav koncept unosi element dječje, gotovo banalne, zaigranosti kao osnovnog alata oblikovanja.


Ovim ostvarenjem MR 2 dokazali su kako se znaju nositi s višestambenim programom za tržište izvukavši maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Nerazmetljiva i dostojanstvena, ova kuća podiže arhitektonske i urbane standarde, ne samo u Kutini.

vizuali/visuals

nacrti/floor plans

bottom of page