top of page
10.PNG

KUĆA RC

10jpg.jpg

MANIFEST ŽIVOTA NA
MEDITERANU

Piše Dinka Pavelić

Što imaju zajedničko zapadna obala američkog Pacifika i Mediteran, preciznije Kvarner? Naizgled ništa, osim primorske relativno blage klime i ponegdje sličnog pejsaža. Primjerice, vizure koje se pružaju iz Kostrene na Učku neizmjerno podsjećaju na one Venice Beacha (Los Angeles) u Malibuu.


S tim na umu, što je logičnije nego da “androidi i ljudi ne sanjaju električne ovce”, već sanjaju slične snove o arhetipu kuće. Pa tako, nakon što su četrdesetih godina prošlog stoljeća američki arhitekti razvili eksperimentalne tipove kuća pod zajedničkim nazivom “Case Study Houses”, ta tipologija, osobito ona realizirana na Zapadnoj obali, nalazi jednu od svojih posljednjih iteracija u Kući RC.


Svi elementi su tu: velike staklene stijene, otvoreni pogledi na zaljev, uklapanje u okolnu vegetaciju, ravni krov s dubokim horizontalnim prepustom koji je ujedno brisolej, orijentacija na život u vanjskom prostoru, bazen kao redoviti element uzmorskih okućnica…

Pa opet, Kuća RC nije samo kopija i reciklaža tog istog tipa. U odnosu na svoje američke uzore, ova kuća je pohvala materijalnosti, ne drži se industrijske apstrakcije već je konkretna i taktilna. A-industrijska.


Iako još u gradnji, odluka autora da sačuvaju gotova sva odrasla stabla na lokaciji, kuću čini poput primjera iz udžbenika “Arhitektonska grafika”, gdje vertikale drveća snažno kontrapunktiraju horizontalu modernističkog volumena kuće.

Na vrlo jasnom i jednostavnom tlocrtu koji se sastoji od središnjeg ostakljenog dnevnog dijela, s kontinuitetom prostora koji teče od stražnjeg dvorišta prema prednjem sunčalištu kroz dva prodora: vegetacije s jedne i vodenog šlica s druge strane, između dva bočna intimna spavaća krila, od kojih je jedno obloženo drvetom, a drugo kamenom, stvara se pozornica novog života za dvočlanu obitelj, pozornica realizacije nekih novih i drugačijih snova, tisućama kilometara istočnije od Hollywooda.


Ona je autorov manifest života na Mediteranu.

vizuali / visuals

nacrti/floor plans

skice/sketches

bottom of page