top of page

KUĆA P

Foto: Robert Leš

SVIJET U MALOM

Piše Dinka Pavelić

Digitalizirana današnjica omogućuje ono što je veći dio moderniteta bilo nezamislivo: posao i dom nisu razdvojeni, već postaju jedno.


Na razmeđi mediteranske i gorske klime, Kuća P oblikovno ne ponavlja lokalni tradicijski obrazac submediteranskog tipa, nego suvremeno interpretira elemente autohtonog goranskog načina gradnje: drvena obloga od sibirskog ariša, dvostrešni krov pokriven limom, ganjak, kamena baza od travertina. Suvremeni program uobličuje se u arhetip kuće.

Naizgled jednostavnost: dva volumena na katu spojena prizemnom bazom. Sjeverni volumen je intiman trakt: spavaonice za roditelje i djecu, koje svaka imaju izlaz na loggiu, a u južnom se nalazi profesionalni “box-i-na-box” tonski studio, dostupan vanjskim, “ceremonijalnim”, stubama.


Prizemlje je etaža društvenosti, obiteljskog i prijateljskog okupljanja. Ulazni patio dozira doživljaj i štiti od neželjenih pogleda središnji prostor dnevnog boravka (patio je neobičan izbor za kuću koja po tipologiji nije “patio house”, nego samostojeći solid). Kroz okrugli prozor, gotovo zaboravljeni arhitektonski element, umjetničkog ateljea nadzire se ulaz.

Dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom, dvostrano ostakljen, trbuh je kuće iz kojeg se vertikalno i horizontalno protežu smjerovi komunikacija te objedinjuju unutarnje vizure. Vanjska terasa je prošireni boravak, s kaminom/roštiljem od travertina te se unutarnje i vanjsko preklapaju čineći cjelinu.


Most kroz zračni prostor dnevnog boravka spaja dva gornja trakta, što čini doživljaj prostora sveprožimajućim po osi Z. Društvenost prizemlja podcrtavaju gostinjska soba i konoba: ta dva prostora nemaju neko “zabačeno” mjesto već ravnopravno izlaze na teren uz dnevni boravak.


Većina zatečenog drveća je sačuvana i čini cjelinu s novosagrađenim.


Svaki detalj doprinosi osjećaju jedinstvenosti prostora, vremena, materijala, bivanja. Tako i dizajn interijera čini kontinuitet s vanjskom drvenom oplatom. Jednom uvučeni u samodovoljni mikrokozmos ove kuće, kao da ste omotani finim toplim omotačem, sakriveni od vanjskog svijeta, a opet u njemu prisutni. Ne želite izaći.


A zašto i bi? Svijet u malom, tu i sada, sve je što nam danas treba.

vizuali/visuals

nacrti/floor plans

skice/sketches

bottom of page